ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ

ΜΑΡΤΙΟΣ 2010

Ώρα 08:00

Ώρα 08:00 και από το παράθυρο του δωματίου βλέπω ανθρώπους να ψαρεύουν σε ήρεμα νερά, παιδιά να ετοιμάζονται για μάθημα κολύμβησης, στο Λιβυκό πέλαγος, η απόλυτη ηρεμία το απόλυτο ζεν.

Σήμερα θα μαγειρέψουμε couscous με κολοκύθα , σταφίδες και αμύγδαλα.
Πρέπει να ξεκινήσουμε για την αγορά. Πρώτη στάση να βρούμε ένα πολύχρωμο tajine πιάτο.

Η διαδρομή δεν σε αφήνει αδιάφορο! Θα δούμε καμήλες στο φυσικό τους περιβάλλον, καμήλες να ταξιδεύουν με φορτηγά και την φύση στην απόλυτη ισορροπία.

Παζάρι για το tajine και φύγαμε για τα λαχανικά και τα μπαχαρικά.

Χρώματα, μυρωδιές αυτοσχέδιες αγορές λίγο ακόμα παζάρι και αγοράσαμε ότι χρειάζεται.
Στο αυτοκίνητο συζήτηση και γέλια σε μια γλώσσα περίεργη αφού δεν μιλάω Αραβικά και αυτοί δεν μιλάνε Αγγλικά, βρήκαμε όμως τον τρόπο να επικοινωνήσουμε και ας ήμασταν τόσο διαφορετικοί, έπρεπε απλά να σεβαστούμε την διαφορετικότητα μας.

Στάση για ψωμί

Μια στάση για ψωμί στον ανοιχτό φούρνο, η μυρωδιά απίστευτη, η δεξιοτεχνία του φούρναρη σε έκανε να τον χαζεύεις και να τον θαυμάζεις. Φτιάχνει ψωμί από μικρό παιδί αυτό κάνει όλη μέρα και όμως δείχνει τόσο χαρούμενος και γεμάτος σαν να είναι η πρώτη μέρα στην δουλειά.
Γεμίζουμε μια σακούλα με ψωμί και παίρνουμε και στα χέρια μας για να φάμε στην διαδρομή.
Η Απόλυτη ησυχία..

Έχω κατεβασμένο το παράθυρο, μια εικόνα μου τραβάει την προσοχή , είναι 10, 12 Αφρικανοί, ένα pick up αυτοκίνητο με χαμηλή ταχύτητα τους πλησιάζει, εκείνοι σπρώχνονται ο ένας με τον άλλον και προσπαθούν εν κινήσει να πηδήξουν μέσα στην καρότσα του αυτοκινήτου, τα γέλια τους είναι τόσα δυνατά,  γέλια μικρών παιδιών, δείχνουν να το διασκεδάζουν, μόνο τέσσερις θα καταφέρουν να ανέβουν στο αυτοκίνητο και να βρουν δουλειά για μια ημέρα που θα τους αποφέρει λίγα χρήματα ίσως και λίγο φαγητό και όμως αυτοί γελάνε με όλη τους την καρδιά και κάνουν την δυστυχία τους παιχνίδι… Σκέφτηκα μακάρι να ήμουν σαν και αυτούς, θέλω να γίνω σαν και αυτούς δεν έχουν τίποτα και όμως τα έχουν όλα, πρώτη φόρα στην ζωή μου ζήλεψα, ζήλεψα τα γέλια τους την δύναμη τους την στάση τους απέναντι στην ζωή.

Θα περάσουμε από την ψαραγορά έτσι απλά για βόλτα,.
Είναι σχεδόν μέσα στο νερό δίπλα στα καΐκια , τεράστιοι πάγκοι, ψάρια αμέτρητα , έχει τα πάντα και είναι όλα φρέσκα , περπατάμε ανάμεσα στον κόσμο σε φωνές και παζάρια, Σταματάω σε ένα πάγκο διαφορετικό, έχει αμύγδαλα, φρέσκια μέντα και μία μεγάλη τσίγκινη κανάτα πάνω σε καυτά κάρβουνα, είναι το αγαπημένο μου τσάι.
Γεμίζει το ποτήρι με αμύγδαλα μέχρι πάνω, βάζει και μια γενναία δόση μέντας, με την κανάτα ρίχνει το τσάι από ψηλά. Η γεύση του τόσο έντονη, φρέσκια και γλυκιά, στο τέλος τρως και τα αμύγδαλα που έχουν ποτίσει από το τσάι και την μέντα!

Ώρα να φύγουμε για μαγείρεμα..

Θα κόψουμε κρεμμύδια, σκόρδο, την κολοκύθα σε μικρούς κύβους, θα προσθέσουμε φρέσκια τομάτα, τοματοπελτέ, ελαιόλαδο και τα απαραίτητα μπαχαρικά.
Θα βάλουμε το couscous με λίγο νερό να φουσκώσει, θα ετοιμάσουμε και την σάλτσα, καυτερή , έντονη και με μπόλικο φρέσκο κόλιανδρο.
Ώρα να βάλουμε το couscous στον ατμό να φουσκώσει να γίνει ελαφρύ σαν σύννεφο.
Λίγη ώρα μετά είναι έτοιμο θα το σερβίρουμε στο πολύχρωμο tajine, το couscous πρώτα, από πάνω την σάλτσα με τα λαχανικά και στο τέλος μαύρες σταφίδες και αμύγδαλα σοταρισμένα..

Θα κάτσουμε σε ένα τραπέζι όλοι μαζί σαν οικογένεια σαν φίλοι από χρόνια. Είμαι τόσο μακριά από το σπίτι και όμως νιώθω κάλα, γέλια και συζήτηση χωρίς νόημα.
Το couscous αέρινο και έντονο ταυτόχρονα, καυτερό αρκετά, αλλά εκείνες οι σταφίδες και αυτά τα τραγανά αμύγδαλα τα ισορροπούν όλα.
Νιώθω γεμάτος, ικανοποιημένος η στιγμή με κέρδισε, φίλοι, συνεργάτες ίσως και οικογένεια γύρω από ένα φαγητό , γέλια και άλλα γέλια…
Η ώρα πέρασε άρχισε να σουρουπώνει, είμαστε πάλι στο αυτοκίνητο, είναι η αγαπημένη μου ώρα στην Λιβύη η ώρα που χάνεται ο ήλιος στην θάλασσά, τα χρώματα απίστευτα σαν να ζωγράφισαν την έρημο στον ουρανό..
Η απόλυτη ηρεμία ,ο χρόνος σταματάει, τίποτα δεν έχει σημασία, μόνο η στιγμή που χάνεται σαν τον ήλιο στην θάλασσά.
Ήμουν γεμάτος!  Τα είχα όλα, διαδρομές, φίλους ,  καλό φαγητό, γέλια, συζητήσεις.
Μια μέρα στην Λιβύη, μια τέλεια μέρα!

Πικάντικο Κουσκούς με Κολοκύθα

Couscous

Για 2

Υλικά

  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ

  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κίμινο

  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού  πάπρικα

  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά

  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού καγιέν

  • Ελαιόλαδο

  • 1 μικρό ραβδί κανέλας

  • 1 μεσαίο κρεμμύδι, αποφλοιωμένο και κομμένο σε κύβους

  • 2 μεσαίες ντομάτες, αποφλοιωμένες και ψιλοκομμένες

  • 1/2 κουτάλι της σούπας τοματοπελτές

  • 2 φλιτζάνια κολοκύθα αποφλοιωμένη και κομμένη σε κύβους

  • 1 φλιτζάνι κολοκύθι κομμένο σε κύβους

  • 2 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών

  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού χαρίσα
  • 1/2 φλιτζάνι μαγειρεμένα ρεβίθια (24 ώρες σε νερό  και  βράζουμε για 40 έως 50 λεπτά)

  • 1 κουτάλι της σούπας μαύρες σταφίδες

  • 1/2 φλιτζανιού ανάλατα αμύγδαλα (σοταρισμένα σε ελαιόλαδο)

  • 1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκος κόλιανδρος

  • 1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό

  • 1 φλυτζάνι Κουσκούς ολικής αλέσεως

  • Αλάτι

Εκτέλεση

Συνδυάστε τα καρυκεύματα σε ένα μικρό κύπελλο και αφήστε τα στην άκρη.

Βάλτε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και βάλτε πάνω από μέτρια θερμότητα. Όταν είναι ζεστό, βάλτε το ξυλάκι κανέλας. Ανακατέψτε για λίγα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια προσθέστε το κρεμμύδι. Ανακατεύετε και σοτάρετε για περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε το μείγμα μπαχαρικών, σχεδόν αμέσως, προσθέστε τις φρέσκες ντομάτες και την πάστα ντομάτας. Ανακατέψτε και μαγειρέψτε για 3 έως 4 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι ντομάτες.

Προσθέτουμε την κολοκύθα, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 3 με 4 λεπτά, προσθέτουμε τα ρεβίθια, το ζωμό λαχανικών, αλάτι και σιγοβράζουμε. Καλύψτε την κατσαρόλα, γυρίστε τη θερμότητα στη χαμηλή και μαγειρέψτε για 13 έως 15 λεπτά, έως ότου η κολοκύθα γίνει τρυφερή ,δοκιμάζοντας να την τρυπήσουμε με την άκρη ενός μαχαιριού. Προσθέτουμε το κολοκύθι, τις σταφίδες, την χαρίσα και σιγοβράζουμε με ανοιχτό το καπάκι για άλλα 5 λεπτά, ανακατεύοντας απαλά.

Ενώ τα λαχανικά σιγοβράζουν, ετοιμάζουμε το κουσκούς. Βάλτε 1 φλιτζάνι νερό για βράσιμο. Σοτάρετε ελαφρώς το κουσκούς με μια κουταλιά ελαιόλαδο. Ρίξτε το βραστό νερό στο κουσκούς, προσθέστε αλάτι και ανακατέψτε μια φορά. Αμέσως καλύψτε το σκεύος , χαμηλώστε την θερμότητα και μαγειρέψτε πολύ απαλά για 5 λεπτά. Αφαιρέστε το σκεύος από τη θερμότητα και αφήστε το καλυμμένο για 15 λεπτά.

Για να σερβίρετε,
Ρίξτε τον κόλιανδρο και τον μαϊντανό στην σάλτσα. Μοιράστε το κουσκούς σε 2 πιάτα. Κάντε μια τρύπα στο κέντρο του κουσκούς, χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι και μοιράζετε ανάλογα τα λαχανικά, σταφίδες και την σος. Προσθέστε τα σοταρισμένα με ελαιόλαδο αμύγδαλα.

Συμβουλές για ένα πιο υγιεινό κουσκούς

  • Μαγειρέψτε το κουσκούς στον ατμό

  • Αντικαταστήστε το κουσκούς με κινόα

  • Αντικαταστήστε το κουσκούς με φαγόπυρο

  • Προσθέστε 1 φλιτζάνι σπανάκι στα λαχανικά

  • Σερβίρετε το κουσκούς με μια μικρή σαλάτα, λαχανίδα, αβοκάντο, ρεβίθια, ελαιόλαδο, λεμόνι και μυρωδικά

το μαγείρεμα με αγάπη παρέχει τροφή για την ψυχή