Αλλάξτε τις διατροφικές σας συνήθειες επιλέγοντας μια πράσινη διατροφή μειώνοντας ταυτόχρονα το ανθρακικό σας αποτύπωμα

ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Εάν προσπαθείτε να βοηθήσετε στην προστασία του περιβάλλοντος κάνοντας τον πλανήτη πιο πράσινο, τότε πιθανότατα να γνωρίζετε ήδη τους πιο βασικούς τρόπους μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος. Όπως η ποδηλασία ή το περπάτημα  ως επιλογή μετακινήσεις μέσα στην πόλη. Την ανακύκλωση. Αγοράζοντας ενεργειακά αποδοτικές συσκευές, εξοικονομώντας ενέργεια για την θέρμανση, το νερό, τον ηλεκτρισμό κλπ.

Ωστόσο αλλάζοντας τις διατροφικές σας συνήθειες, κάνοντας έξυπνες επιλογές τροφίμων, είναι ίσως από τις πιο σημαντικές πτυχές για την μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος.

Πως να κάνω την διατροφή μου πράσινη και ταυτόχρονα να βοηθήσω τον πλανήτη, να εξοικονομήσω χρήματα και να διατηρήσω το σώμα μου υγιές?

 

  1. Καταναλώστε λιγότερο κρέας

Μην ανησυχείτε αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνετε vegan η χορτοφάγος. Μερικές φορές και μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά. Η μείωση της κατανάλωσης κρέατος είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε το ανθρακικό σας αποτύπωμα. Εάν καταναλώνεται 100 γρ κρέατος την ημέρα, μειώνοντας την κατανάλωση στο μισό (50γρ) μπορείτε να μειώσετε κατά 30% το ανθρακικό αποτύπωμα που σχετίζεται με τα τρόφιμα. Η απλή μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος μπορεί επίσης να κάνει μεγάλη διαφορά. Η παραγωγή βοδινού κρέατος χρησιμοποιεί 23 φορές περισσότερη γη και 11 φορές περισσότερο νερό από την παραγωγή χοιρινού κρέατος η κοτόπουλου. Επιπλέον απαιτείται 160 φορές περισσότερη γη και παράγει 11 φορές περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου από τα φυτικά τρόφιμα.

Συνεπώς με ελάχιστες αλλαγές στην καθημερινή σας ρουτίνας όπως να μειώσετε τα γραμμάρια κρέατος που καταναλώνεται ανά ημέρα, την μείωση κατανάλωσης κόκκινου κρέατος ή ακόμα ακολουθώντας μια μεσογειακή διατροφή με 2 φορές την εβδομάδα κατανάλωση κρέατος θα μπορούσατε να συνεισφέρετε ουσιαστικά στην μείωση των εκπομπών αερίων.

2. Επιλέξτε τοπικά και βιολογικά προϊόντα
  • Τα βιολογικά προϊόντα προέρχονται από καλλιέργειες όπου απαγορεύονται αυστηρά η χρήση κάθε χημικού φυτοφάρμακου ,λιπάσματος και ορμόνης, είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον αφού η βιολογική γεωργία οδηγεί στην φυσική ισορροπία και στην υψηλότερη γονιμότητα του εδάφους, την διατήρηση των οικοσυστημάτων και την μείωση της ρύπανσης
  • Στην κτηνοτροφία χρησιμοποιούνται κατά βάση ζωοτροφές βιολογικής καλλιέργειας και απαγορεύεται η χρήση φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων στους χώρους διατροφής.Το αποτέλεσμα αυτών των μεθόδων δεν είναι μόνο η τελική παραγωγή υγιεινών προϊόντων διατροφής αλλά και η προστασία του περιβάλλοντος.
  • Τοπικά προϊόντα. Εάν επιλέγετε να αγοράσετε προϊόντα από ένα τοπικό αγρόκτημα ή από ένα πανομοιότυπο αγρόκτημα από μακριά καλό θα είναι να επιλέξετε εκείνο με τα λιγότερα   ‘μίλια τροφίμων’.  Όσα λιγότερα μίλια κάνει το φαγητό μας από το αγρόκτημα στο τραπέζι μας συμβάλει σημαντικά στην μείωση των εκπομπών αερίων.
3. Μην σπαταλάτε την τροφή

Με την απόρριψη της πλεονάζουσας τροφής όχι μόνο σπαταλάτε τα δικά σας χρήματα αλλά την ενεργειακοί εργασία και το κεφάλαιο που δαπανήθηκε για την παραγωγή αυτού του τρόφιμού. Παραδείγματος χάρη τα τρόφιμα που σπαταλούνται στην Ευρώπη θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν 200 εκ ανθρώπους.

Τι μπορείτε να κάνετε εσείς?

  • Έχετε μια πλήρη λίστα αγορών όταν επισκέπτεστε το σούπερ μάρκετ έτσι ώστε να μην αγοράζεται ότι δεν χρειάζεστε.
  • Μην αγοράζετε εμφιαλωμένο νερό, εξοπλίστε την κουζίνα σας με ένα καλό φίλτρο νερού και όμορφα γυάλινα μπουκάλια.
  • Αποφύγετε προϊόντα που έχουν πολλές συσκευασίες.
  • Μην πετάτε ποτέ φαγητό, δημιουργήστε ξανά μια καινούργια συνταγή ή προσφέρεται το φαγητό σας σε κάποιον που το έχει ανάγκη.
  • Μια σακούλα σκουπίδια λιγότερη την ημέρα θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά τον πλανήτη.

μην χρησιμοποιείτε πλαστικά μπουκάλια

γυάλινα μπουκάλια είναι η καλύτερη επιλογή

4. Αποφύγετε τις μεταποιημένες τροφές και μάθετε να μαγειρεύετε με σύνεση.

Τα μεταποιημένα τρόφιμα απαιτούν την χρήση διαδικασιών αυξημένης ενεργειακής απόδοση όπως η καταψυξη, κονσερβοποιηση, η ξήρανση και η συσκευασία. Επιλέξτε μια υγιεινή διατροφή με βιολογικά προϊόντα, δοκιμάστε ακόμα να φάτε ωμές τροφές, όπως φρέσκιες σαλάτες, φρούτα, ξηρούς καρπούς και λαχανικά. Να μαγειρεύτε την ποσότητα που θα χρειαστείτε για να χορτάσετε και όχι παραπάνω, ανακυκλώστε τις τροφές σας με το να μην πετάτε τίποτα, ακόμα και τα φλούδια από ένα αγγούρι θα μπορούσαν να χρησιμέψουν σε μια ευφάνταστη καινούργια συνταγή.

Εν κατακλείδι αλλάζοντας ελάχιστα την διατροφική σας ρουτίνα, μπορείτε να συμβάλλεται ουσιαστικά στην μείωση των εκπομπών αερίων . Το benatura σας προτείνει μια πράσινη ισορροπημένη διατροφή με έμφαση στα βιολογικά προϊόντα στους τοπικούς παραγωγούς με αγροκτήματα με τις χαμηλότερές εκπομπές αεριών από την παραγωγή τροφίμων. Προσπαθήστε να μειώσετε τα μεταποιημένα τρόφιμα και το εμφιαλωμένο νερό. Σεβαστείτε την τροφή σας , το περιβάλλον που ζείτε και αναπνέετέ. Στην ουσία σεβαστείτε τον εαυτό σας.