ΠΡΑΣΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πως να μειώσετε το ανθρακικό σας αποτύπωμα.

Γνωρίζετε τι σημαίνουν οι λέξεις φιλοπεριβαλλοντικός, ενεργειακό/ανθρακικό αποτύπωμα, αέρια του θερμοκηπίου, παγκόσμιο κλίμα και υπερθέρμανση του πλανήτη; Οι σύγχρονοι αυτοί όροι εκφράζουν νέες προοπτικές του αλληλοσυνδεόμενου κόσμου μας, σηματοδοτώντας την πρόσφατη ευαισθητοποίησή μας απέναντι στα περιβαλλοντικά προβλήματα. Η συνεχιζόμενη καταστροφή του περιβάλλοντος προκάλεσε την κλιματική αλλαγή, οι σοβαρές και πολύπλευρες συνέπειες της οποίας απειλούν να βλάψουν ανεπανόρθωτα τον πλανήτη μας. Το αποτέλεσμα θα είναι ένας λιγότερο βιώσιμος πλανήτης, αφιλόξενος σε τρόπους ζωής που για πολλά χρόνια θεωρούσαμε δεδομένους. Άνθρωποι που σκέφτονται «πράσινα», δραστηριοποιούνται ήδη για να το αποτρέψουν.

Με τον όρο ανθρακικό αποτύπωμα εννοούμε το σύνολο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται από ένα άτομο, έναν οργανισμό, μια εκδήλωση ή ένα προϊόν. Για παράδειγμα, το ανθρακικό αποτύπωμα ενός προϊόντος περιλαμβάνει το σύνολο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τόσο κατά την παραγωγή του και τη διανομή του όσο και κατά τη διάρκεια της ζωής του μέχρι την τελική απόρριψη του.

*πηγη fitness nutrition specialist by NASM

Μερικά παραδείγματα αύξησης των εκπομπών αερίων είναι:

Κτηνοτροφία

Η Απελευθέρωση αερίων θερμοκηπίου. Συγκεκριμένα, η κτηνοτροφία ευθύνεται για το 37% του συνολικού μεθανίου ( 23 φορές περισσότερο από το CO2 ) που εκλύεται στην ατμόσφαιρα από ανθρώπινες δραστηριότητες και που παράγεται κυρίως από το πεπτικό σύστημα των μηρυκαστικών.

Η σπατάλη φυσικών πόρων όπως το νερό. Για την παραγωγή ενός μόνο κιλού βόειου κρέατος απαιτείται υπερβολικός αριθμός σπατάλης φυσικών πόρων και ενέργειας. Στη Δύση, το μισό από το νερό που καταναλώνεται, πηγαίνει στην κτηνοτροφία. Για 1κ μοσχαρίσιου κρέατος απαιτούνται 22000λτ νερό, για την παραγωγή 1λτ γάλατος 990 λτ νερό ενώ αντίστοιχα για την παραγωγή 1κ καλαμποκιού απαιτούνται 450 λτ νερό.

Αλιεία

Σήμερα, μόνο το 1/100 των θαλάσσιων περιοχών του πλανήτη χαρακτηρίζεται σαν προστατευόμενο, τη στιγμή που η ζωή στις θάλασσες και τους ωκεανούς αφανίζεται με ταχύ ρυθμό. Η βιομηχανία της αλιείας με τα σύγχρονα αλιευτικά μέσα και την πρακτική της υπεραλίευσης κοντεύει στην κυριολεξία να ερημώσει τις θάλασσες από την ιχθυοπανίδα. Αρκεί να αναφέρουμε ότι το 2005, η αλιευτική βιομηχανία απέδωσε περίπου 141 εκατ. τόνους ιχθυηρών. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως η αλιευτική βιομηχανία έχει εξολοθρεύσει το 90% των μεγάλων ψαριών των ωκεανών.

*πηγή oikologos.gr

Sea Landscape
Οι τροφές υψηλής επεξεργασίας

Οι τροφές υψηλής επεξεργασίας που αποτελούν μεγάλο κομμάτι της σύγχρονης διατροφής, συχνά απαιτούν τεράστιες ποσότητες ελαίων από την ώρα της παρασκευής τους και μέχρι να φτάσουν στο πιάτο σας, ενώ συχνά η διατροφική τους αξία είναι χαμηλή. Οι διατροφικές σας επιλογές δεν καθορίζουν μόνο την κατάσταση της υγείας σας- τωρινή και μελλοντική-, αλλά, συνιστούν επίσης σημαντικό μέρος του συνολικού σας ενεργειακού αποτυπώματος.

Green Diet

Μερικά παραδείγματα επεξεργασμένων τροφών

  • Λευκά άλευρα υψηλής επεξεργασίας

  • Ποπ κορν που φτιάχνεται στο φούρνο μικροκυμάτων

  • Τεχνητά γλυκαντικά

  • Αλκοόλ

  • Σιρόπια φρουκτόζης, χυμοί, ανθρακούχα, σάλτσες

  • Επεξεργασμένα κρεατικά, όπως λουκάνικα, αλλαντικά

  • Καπνιστά, πίκλες και αλμυρά

  • Το κόκκινο κρέας

  • Πατατάκια

  • Σολομός ιχθυοτροφείου

  • Ντοματοπελτές σε κονσέρβα

Είστε όμως τυχεροί, γιατί υπάρχουν πολλές υγιεινές, γευστικές και ωφέλιμες για τον οργανισμό σας τροφές τις οποίες μπορείτε εύκολα να επιλέξετε, μειώνοντας ταυτόχρονα το ενεργειακό σας αποτύπωμα στο περιβάλλον.
Όπως λαχανικά, ανάλατοι ξηροί καρποί, ψωμί ολικής αλέσεως , φρούτα, καλά λιπαρά όπως το ελαιόλαδο και το αβοκάντο και άλλα πολλά που θα ανακαλύψετε στις συνταγές του beNatura.

Green Diet

Μερικές προτάσεις για μια «πράσινη» διατροφή

  • Τρώτε λιγότερο κόκκινο κρέας. Η ποσότητα βόειου κρέατος που καταναλώνετε είναι ένας από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες της επίδρασής σας στον πλανήτη.
  • Πείτε όχι στο εμφιαλωμένο νερό. Τα υγρά είναι από τα βαρύτερα αντικείμενα στη μεταφορά τους και τα πλαστικά τους δοχεία καταλήγουν να γεμίζουν τις χωματερές.
  • Επιλέξτε υγιεινά σνακ. Κάντε καλό στον πλανήτη, αλλά και στον εαυτό σας. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και επιλέξτε φυσικές, ανεπεξέργαστες τροφές.
  • Κάντε αποδοτικά ψώνια. Μειώστε, όσο γίνεται, τις περιπλανήσεις σας σε διαφορετικά μαγαζιά, ξαναχρησιμοποιείστε τις σακούλες σας, και προτιμήστε τα «χύμα» προϊόντα.
  • Μάθετε να τρώτε τοπικά. Να επιλέγετε τοπικά (και ντόπια), καθώς και εποχικά προϊόντα στο βαθμό που είναι εφικτό.
  • Κάντε κομπόστ με τα απορρίμματα των τροφών σας. Τα απορρίμματα τροφίμων αντιπροσωπεύουν το 12% των οικιακών σκουπιδιών και εκπέμπουν ισχυρά αέρια θερμοκηπίου στις χωματερές όπου καταλήγουν. Εσείς αξιοποιήστε τα για να κάνετε πιο υγιές το έδαφος!
  • Μαγειρέψτε περισσότερο, μειώστε το έτοιμο φαγητό. Το φαγητό έξω/απ’ έξω αυξάνει σημαντικά το ενεργειακό αποτύπωμα μιας τροφής, ειδικά αν συσκευάζεται.
  • Εφαρμόστε το «hara hachi bu» Η φράση hara hachi bu, προέρχεται από την Οκινάουα και σημαίνει «φάε μέχρι να νοιώσεις κατά οκτώ δέκατα πλήρης». Επιβραδύνετε το ρυθμό με τον οποίο τρώτε, δίνοντας στο στομάχι σας χρόνο να στείλει σήμα στον εγκέφαλό σας ότι χορτάσατε.

  • Περιορίστε την αγορά ατομικών, μιας χρήσης συσκευασιών σνακ, τροφών και αναψυκτικών. Οργώστε τα ράφια του καταστήματος αναζητώντας προϊόντα «χύμα».

*πηγή  FNS by NACM