ΠΡΑΣΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Πως να μειώσετε το ανθρακικό σας αποτύπωμα.
Γνωρίζετε τι σημαίνουν οι λέξεις φιλοπεριβαλλοντικός, ενεργειακό/ανθρακικό αποτύπωμα, αέρια του θερμοκηπίου, παγκόσμιο κλίμα και υπερθέρμανση του πλανήτη; Οι σύγχρονοι αυτοί όροι εκφράζουν νέες προοπτικές του αλληλοσυνδεόμενου κόσμου μας, σηματοδοτώντας την πρόσφατη ευαισθητοποίησή μας απέναντι στα περιβαλλοντικά προβλήματα. Η συνεχιζόμενη καταστροφή του περιβάλλοντος προκάλεσε την κλιματική αλλαγή, οι σοβαρές και πολύπλευρες συνέπειες της οποίας απειλούν να βλάψουν ανεπανόρθωτα τον πλανήτη μας. Το αποτέλεσμα θα είναι ένας λιγότερο βιώσιμος πλανήτης, αφιλόξενος σε τρόπους ζωής που για πολλά χρόνια θεωρούσαμε δεδομένους. Άνθρωποι που σκέφτονται «πράσινα», δραστηριοποιούνται ήδη για να το αποτρέψουν.
Με τον όρο ανθρακικό αποτύπωμα εννοούμε το σύνολο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται από ένα άτομο, έναν οργανισμό, μια εκδήλωση ή ένα προϊόν. Για παράδειγμα, το ανθρακικό αποτύπωμα ενός προϊόντος περιλαμβάνει το σύνολο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τόσο κατά την παραγωγή του και τη διανομή του όσο και κατά τη διάρκεια της ζωής του μέχρι την τελική απόρριψη του.
*πηγη fitness nutrition specialist by NASM
Μερικά παραδείγματα αύξησης των εκπομπών αερίων είναι:
Κτηνοτροφία
Η Απελευθέρωση αερίων θερμοκηπίου. Συγκεκριμένα, η κτηνοτροφία ευθύνεται για το 37% του συνολικού μεθανίου ( 23 φορές περισσότερο από το CO2 ) που εκλύεται στην ατμόσφαιρα από ανθρώπινες δραστηριότητες και που παράγεται κυρίως από το πεπτικό σύστημα των μηρυκαστικών.
Η σπατάλη φυσικών πόρων όπως το νερό. Για την παραγωγή ενός μόνο κιλού βόειου κρέατος απαιτείται υπερβολικός αριθμός σπατάλης φυσικών πόρων και ενέργειας. Στη Δύση, το μισό από το νερό που καταναλώνεται, πηγαίνει στην κτηνοτροφία. Για 1κ μοσχαρίσιου κρέατος απαιτούνται 22000λτ νερό, για την παραγωγή 1λτ γάλατος 990 λτ νερό ενώ αντίστοιχα για την παραγωγή 1κ καλαμποκιού απαιτούνται 450 λτ νερό.
Αλιεία
Σήμερα, μόνο το 1/100 των θαλάσσιων περιοχών του πλανήτη χαρακτηρίζεται σαν προστατευόμενο, τη στιγμή που η ζωή στις θάλασσες και τους ωκεανούς αφανίζεται με ταχύ ρυθμό. Η βιομηχανία της αλιείας με τα σύγχρονα αλιευτικά μέσα και την πρακτική της υπεραλίευσης κοντεύει στην κυριολεξία να ερημώσει τις θάλασσες από την ιχθυοπανίδα. Αρκεί να αναφέρουμε ότι το 2005, η αλιευτική βιομηχανία απέδωσε περίπου 141 εκατ. τόνους ιχθυηρών. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως η αλιευτική βιομηχανία έχει εξολοθρεύσει το 90% των μεγάλων ψαριών των ωκεανών.
*πηγή oikologos.gr
Οι τροφές υψηλής επεξεργασίας
Οι τροφές υψηλής επεξεργασίας που αποτελούν μεγάλο κομμάτι της σύγχρονης διατροφής, συχνά απαιτούν τεράστιες ποσότητες ελαίων από την ώρα της παρασκευής τους και μέχρι να φτάσουν στο πιάτο σας, ενώ συχνά η διατροφική τους αξία είναι χαμηλή. Οι διατροφικές σας επιλογές δεν καθορίζουν μόνο την κατάσταση της υγείας σας- τωρινή και μελλοντική-, αλλά, συνιστούν επίσης σημαντικό μέρος του συνολικού σας ενεργειακού αποτυπώματος.
Μερικά παραδείγματα επεξεργασμένων τροφών
Είστε όμως τυχεροί, γιατί υπάρχουν πολλές υγιεινές, γευστικές και ωφέλιμες για τον οργανισμό σας τροφές τις οποίες μπορείτε εύκολα να επιλέξετε, μειώνοντας ταυτόχρονα το ενεργειακό σας αποτύπωμα στο περιβάλλον.
Όπως λαχανικά, ανάλατοι ξηροί καρποί, ψωμί ολικής αλέσεως , φρούτα, καλά λιπαρά όπως το ελαιόλαδο και το αβοκάντο και άλλα πολλά που θα ανακαλύψετε στις συνταγές του beNatura.
Μερικές προτάσεις για μια «πράσινη» διατροφή
*πηγή FNS by NACM