Η Κατερίνα Ανδρεοπούλου πρωταθλήτρια Ελλάδος στο wakeboard και πρεσβευτής του benatura way of life μας μιλάει για την σχέση της με την φύση και για τις διατροφικές συνήθειες της.

Ποιά είναι η σχέση σου με τη φύση?

Μεγάλωσα σε νησί, οπότε η σχέση μου με την φύση ήταν ανέκαθεν άμεση. Σε αυτό συνέβαλε κυρίως το γεγονός ότι το χειμώνα δεν υπήρχαν πολλές επιλογές για διασκέδαση ή άλλες δραστηριότητες σε σύγκριση με τη ζωή στην πόλη. Κάθε Σαββατοκύριακο θυμάμαι να πηγαίνουμε με την οικογένεια μου βόλτες στο βουνό ή τη θάλασσα. Επίσης, στις διακοπές εκτός νησιού, συνήθως συνδυάζαμε τις διακοπές μας με τη φύση και τα αθλήματα. Έτσι, έμαθα να αγαπώ και να σέβομαι την  φύση.

Πως κατά την γνώμη σου ο Πλανήτης θα γίνει πιο πράσινος?

Αρχικά πρέπει να αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες ώστε να μην χρειάζεται να κόβουμε δασικές εκτάσεις προκειμένου να φυτέψουμε τροφές για την κτηνοτροφία. Οι χορτοφαγικές συνήθειες είναι απαραίτητες. Επίσης, είναι απαραίτητη η δενδροφύτευση καθώς εξοικονομείται νερό, τα δέντρα απορροφούν τους ρύπους στον αέρα και είναι πηγή ενέργειας αν διαχειριστούν κατάλληλα. Έτσι, είναι δυνατόν να απαλλαχτούμε από τις μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πιο σημαντικό, θεωρώ την απεξάρτηση από πλαστικό. Ιδίως, οι κάτοικοι των νησιών, οι οποίοι βλέπουν καθημερινά περιστατικά  μόλυνσης της θάλασσας όπως για παράδειγμα οι νεκροί οργανισμοί της θάλασσας λόγω του πλαστικού, πρέπει να βρουν τρόπους να αντικαταστήσουν το πλαστικό.

Ποιες πιστεύεις ότι πρέπει να είναι οι σωστές διατροφικές συνήθειες ενός αθλητή?

Κάθε άθλημα απαιτεί διαφορετικές διατροφικές συνήθειες – ανάγκες. Πιστεύω ότι όλοι χρειάζονται ένα καλό πρωινό ώστε να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές απαιτήσεις του αθλήματος. Επίσης, είναι σημαντική η διατροφή με υδατάνθρακες και πρωτεΐνες , οι οποίες δεν πρέπει απαραίτητα να είναι ζωικής προέλευσης. Τέλος, σημαντικό είναι και το νερό για την ενυδάτωση και η κατανάλωση κάποιων ενδιάμεσων σνακ πχ μπάρες δημητριακών.

Πιστεύεις ότι έχουν αλλάξει οι διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων; Ενδεχομένως τρέφονται πιο υγιεινά; Και αν ναι, είναι τάση της εποχής ή συνειδητός τρόπος ζωής; 

Και τα δύο. Δυστυχώς όμως τα μικρά παιδιά δεν έχουν κατανοήσει πολύ ακόμα τη σημασία της σωστής διατροφής σε συνδυασμό με τον αθλητισμό  για την μελλοντική υγεία τους & εξέλιξη. Για αυτό και ως χώρα είμαστε από τις πρώτες στην παιδική παχυσαρκία. Οι μεγαλύτεροι έχουν κατανοήσει την αξία της υγειούς διατροφής κυρίως στην πρόληψη & καταπολέμηση ασθενειών αλλά είναι και η τάση της εποχής  που προβάλλεται μαζί με τον αθλητισμό μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Θα θέλαμε να μας περιγράψεις τι τρως για πρωινό.

Το χειμώνα λόγω περιορισμένου χρόνου δεν προλαβαίνω να φάω κάτι ιδιαίτερο για πρωινό (ένα φρούτο ή ένα τόστ) και πολλές φορές δυστυχώς δεν προλαβαίνω καθόλου. Αντιθέτως, το καλοκαίρι, πάντοτε έκανα ένα καλό πρωινό. Τα τελευταία χρόνια, ακολουθώντας την νέα τάση, μου αρέσουν πολύ τα smoothie bowls, τα οποία συνδυάζουν φρούτα που είναι αναπόσπαστο κομμάτι στην διατροφή μου και σπόρους ή ξηρούς καρπούς. Επίσης , είτε στα bowls είτε στα corn flakes πάντα χρησιμοποιώ φυτικό γάλα γιατί πιστεύω ότι μετά από την παιδική ηλικία το γάλα δεν προσφέρει πολλά στον οργανισμό μας  και απλά ενισχύουμε την καθημερινή θλιβερή και απάνθρωπη πραγματικότητα που βιώνουν τα ζώα στις μονάδες παραγωγής.

Σπορ στην θάλασσά η στο βουνό και γιατί?

Δύσκολη ερώτηση . Πιστεύω και τα δυο. Από την μια, τα σπορ στην θάλασσα και κυρίως το wakeboard που λατρεύω, μου θυμίζουν τις όμορφες στιγμές του καλοκαιριού και από την άλλη τα σπορ στο βουνό που προσδίδουν μια ελευθερία που το wake δεν μπορεί να μου δώσει λόγω του ότι εξαρτώμαι πάντα από το σκάφος.

Τι τρως πριν το Σκι?

Επειδή στην Ελλάδα, όπου προπονούμαι δεν υπάρχουν πάντα ιδανικές συνθήκες στην θάλασσα και η προπόνηση πρέπει να γίνεται πολύ νωρίς το πρωί δεν μπορώ να φάω ένα μεγάλο πρωινό αλλά αντιθέτως κάτι ελαφρύ με ενέργεια , ίσως μια μπάρα δημητριακών, μια φέτα ψωμιού με αβοκάντο και αβγό ή φέτα με μέλι.

Berry Bowl

Τι τρως πριν τους αγώνες?

Οι αγώνες συνήθως είναι μεσημέρι. Οπότε την προηγούμενη μέρα έχω φάει τροφή με υδατάνθρακες  πχ μακαρόνια και το νωρίς το πρωί των αγώνων ένα πρωινό με ενέργεια και πλούσιο σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Λίγο πριν τον αγώνα , ένα σνακ πχ ξηρούς καρπούς, φρούτο και κάποιο αθλητικό ενεργειακό ποτό για παροχή φυσικής και διανοητικής διέγερσης.

Τι είναι ζεν για εσένα?

Ζεν για μένα είναι να είμαι στην φύση για παράδειγμα στην παραλία και να ατενίζω θάλασσα.

Πόσο “beNatura” νιώθεις?

Νιώθω πολύ beNatura για πολλούς λόγους. Αρχικά λόγω της διατροφής, έχω μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή κυρίως βασισμένη σε φρούτα και λαχανικά , αθλούμαι καθημερινά και προσπαθώ  ότι είδους γυμναστική και να είναι να την κάνω σε ανοιχτό χώρο. Επίσης, στα ταξίδια μου αρέσει να τα συνδυάζω με σπορ πχ surf, ski και να γνωρίζω διαφορετικές κουλτούρες και διατροφικές συνήθειες.