Ψητό Ψάρι με Άγριο ρύζι Σαλάτα και Μαγιονέζα Βασιλικού

Φρέσκο Φαγητό απο την Φύση

Για το Ψάρι

  • 1 Τσιπούρα 700gr με 1kg

  • 1 λεμόνι κομμένο σε φέτες

  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

  • 1 κουταλιά της σούπας κάπαρη

  • 4 τεμ λιαστή τομάτα

  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

  • 2 τεμ φρέσκο κρεμμύδι

  • μερικά φύλλα βασιλικού

  • αλάτι και πιπέρι

  • 2 λαδόκολλες

Για την Σαλάτα

  • 160 gr άγριο ρύζι

  • 1 τομάτα

  • 1 μικρό αγγούρι

  • 1 μικρό κρεμμύδι

  • 1 κουταλάκι του γλυκού κάπαρη

  • 4 ραπανάκια

  • λίγα φύλλα ρόκας

  • ελαιόλαδο

  • μισό λεμόνι

  • αλάτι και πιπέρι

Μαγιονέζα Βασιλικού

  • 15 φύλλα βασιλικού

  • 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα

  • 2 κουταλιές της σούπας λεμόνι

  • 8 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Για το Ψάρι

  • Μαρινάρετε το ψάρι με λίγο ελαιόλαδο αλάτι και πιπέρι.
  • Ψιλοκόψτε την λιαστή τομάτα, την κάπαρη και το φρέσκο κρεμμύδι.
  • Σε μια λαδόκολλα απλώστε τις μισές φέτες τομάτα, τις μισές φέτες λεμόνι, με 5 φύλλα βασιλικού, την μισή κάπαρη, το μισό φρέσκο κρεμμύδι και την μισή λιαστή τομάτα. Μαρινάρετε τα υλικά με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
  • Απλώστε το ψάρι κατά μήκος των υλικών και επαναλάβετε την ιδιά διαδικασία με τα υπόλοιπα μισά υλικά στο πάνω μέρος του ψαριού κατά μήκος έτσι ώστε να καλυφθεί όλο το ψάρι.
  • Με μία δεύτερη λαδόκολλά καλύψτε το ψάρι και κλείστε όλες τις άκρες στρίβοντας προς τα μέσα τις λαδόκολλές μεταξύ τους.
  • Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 c για 40 λεπτά.

Για την Σαλάτα

  • Ξεπλύνετε το ρύζι καλά. Στην συνέχεια βράστε το σε μπόλικο νερό με λίγο αλάτι για 45 λεπτά περίπου μέχρι το ρύζι να ανοίξει. Σουρώστε το και κρυώστε καλά με κρύο νερό.
  • Σε ένα μπολ ψιλοκόψτε όλα τα υλικά προσθέστε το ρύζι και μαρινάρετε με ελαιόλαδο, λεμόνι αλάτι και πιπέρι.

Για την Μαγιονέζα Βασιλικού

  • Σε ένα μικρό μίξερ ρίξτε όλα τα υλικά και χτυπήστε καλά μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί.

Σερβίρουμε

  • Ανοίξτε την λαδόκολλά .
  • Αφαιρέστε όλα τα υλικά που είναι μαριναρισμένο το ψάρι και βάλτε τα σε ένα μπολ.
  • Με την βοήθεια ενός μαχαιριού αφαιρέστε με προσοχή τα φιλέτα του ψαριού από το κόκκαλο.
  • Σε ένα πιάτο στρώστε την σαλάτα του ρυζιού, ένα φιλέτο του ψαριού από πάνω, λίγα υλικά από το μαρινάρισα του ψαριού και περιχύστε ελαφριά το ψάρι με την μαγιονέζα βασιλικού και λίγα φρέσκα φύλλα βασιλικού

Οφέλη

Τσιπούρα

  • Ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος αλιείας 20 cm
  • Επιτρεπόμενη περίοδο κατανάλωσης Ιανουάριος -Σεπτέμβριος
  • Θρεπτική αξία ανα 100 γρ
  • Θερμίδες: 128 kcal
  • Πρωτεΐνες: 21 g
  • Σελήνιο: 7 µg
  • Βιταμίνη D: 0,87 µg
  • EPA: 327 mg
  • DHA: 555 mg

Αγριο ρύζι

  • Εύκολο στην πέψη
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά
  • B βιταμίνες
  • Μαγνήσιο
  • Φυτικές ίνες
  • Κάλιο
  • Διατροφική αξία ανά φλυτζάνι μαγειρεμένου άγριου ρυζιού
  • Ενέργεια  (kcal): 166
  • Πρωτεΐνη (γρ): 6,54
  • Ολικό λίπος (γρ): 0,56
  • Υδατάνθρακες (γρ): 35
  • Φυτικές ίνες (γρ): 3,0
  • Σάκχαρα (γρ): 1.20
  • Ασβέστιο (mg): 5
  • Σίδηρος (mg): 0,98
  • Μαγνήσιο (mg): 52
  • Φώσφορος (mg): 134
  • Κάλιο (mg): 166
  • Νάτριο (mg): 5
  • Ψευδάργυρος (mg):2,20
  • Θειαμίνη (mg): 0,085
  • Ριβοφλαβίνη (mg):0,143
  • Νιασίνη (mg):2,111
  • Βιταμίνη Β6 (mg):0,221

Βασιλικός

  • Μία κουταλιά της σούπας φρέσκος βασιλικός 5 γρ. περιέχει 
  • Νερό (gr.) 4.9
  • Ενέργεια (Kcal) 1
  • Πρωτεΐνες(gr.) 0.17
  • Λιπαρά(gr.)0.03
  • Υδατάνθρακες(gr.) 0.14
  •  Φυτικές Ίνες(gr.)  0.1
  • Ασβέστιο (mg) 9
  • Σίδηρο (mg) 0.17
  • Μαγνήσιο (mg) 3
  • Φώσφορο (mg) 3
  • Κάλιο (mg) 16
  • Ψευδάργυρο (mg) 0.04
  • Βιταμίνη C (mg) 1
  •  Θειαμίνη (mg) 0.002
  • Ριβοφλαβίνη (mg) 0.004
  • Νιασίνη (mg) 0.048
  • Βιταμίνη B-6(mg) 0.008
  • Βιταμίνη A  (IU) 280