Κοτόπουλο με Κόκκινο Κάρυ, Ανανά και Τοματίνια

ΚΑΝΕ ΤΗΝ ΜΕΡΑ ΣΟΥ ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ

Υλικά

Για το κόκκινο κάρυ

  • 6 τεμ αποξηραμένες κόκκινες πιπεριές (10 με 15 λεπτά σε νερό)

  • 1 ρίζα κόλιανδρου

  • 1/2 κουτάλι σουπας galangal κομμένο σε φέτες

  • 1/2 κουτάλι της σούπας ξύσμα γλυκολέμονου

  • 5 σκελίδες σκόρδο

  • 4 τεμ κρεμμύδια shallots ψιλοκκομένα

  • 1 κουταλάκι αλάτι

  • 1 κουταλάκι ψημένους σπόρους κυμίνου

  • 1 κουταλάκι ψημένους σπόρους κόλιανδρου

  • 1/2  κουταλάκι λευκό πιπέρι

  • 1/2  κουταλάκι πάστα γαρίδας

Για την συνταγή

  • 1 1/2 κουτάλι της σούπας  κόκκινο κάρυ

  • 150 γρ στήθος κοτόπουλο

  • 60 γρ ανανάς κομμένος σε κύβους

  • 6 τοματάκια κομμένα στην μέση

  • 1/2 κουταλάκι κύμινο και κόλιανδρο σπόροι

  • 1 κουταλιά της σούπας λάδι σπορέλαιο

  • 1 kaffir lime φύλλο κομμένο σε μικρά κομμάτια

  • 1 κούπα γάλα καρύδας

  • 1/2 κουταλάκι ζάχαρη καρύδας

  • 1 1/2 κουτάλι της σούπας fish sauce

Για την πάστα σκόρδου

  • 1 ρίζα κόλιανδρου

  • 2 σκελίδες σκόρδο

Για το τελείωμα του πιάτου

  • 10 φύλλα βασιλικού

  • 1 κουταλιά κρέμα καρύδας

  • 1 κόκκινο τσίλι κομμένο ζουλιέν

πήγαινε στην βιολογική αγορά

διάλεξε φρέσκα βιολογικά προιόντα

μαγείρεψε φρέσκο βιολογικό φαγητό

Εκτέλεση

Για το κόκκινο κάρυ

  • Σε ένα γουδί χτυπήστε όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα σε μορφή πάστας.

Για την συνταγή

  • Σε ένα γουδί χτυπήστε το σκόρδο με την ρίζα κόλιανδρου (για να φτιάξετε την πάστα σκόρδου). Προσθέστε την πάστα σκόρδου στην πάστα απο το κόκκινο κάρυ και ανακατέψτε.
  • Σε ένα τηγάνι με μέτρια θερμοκρασία,  προσθέστε το σπορέλαιο και το κόκκινο κάρυ. Σοτάρετε μέχρι να βγάλει αρώματα το κάρυ. Προσθέστε σιγά σιγά το γάλα καρύδας και αφήστε να βράσει.
  • Προσθέστε το κοτόπουλο και αφήστε το να μαγειρευτεί.
  • Προσθέστε τον ανανα και τα τοματάκια.
  • Προσθέστε το φύλλο lime και το κόκκινο τσίλι. Βράτε για 2 λεπτά.
  • Μαρινάρετε με την fish sauce και την ζάχαρη καρύδας.
  • Προσθέστε τα φύλλα βασιλικού και ανακατέψτε. Κλέισε την θερμοκρασία.

Σερβίρουμε

  • Μεταφέρουμε το φαγητό σε ένα βαθυ μπόλ πιάτο και προσθέτουμε κρέμα καρύδας, κομμένο ζουλιέν τσίλι και φύλλα βασιλικού.

Τα οφέλη του πικάντικου φαγητού

  • Απώλεια βάρους. Μελέτες δείχνουν οτι ή κύρια ένωση σε μια καυτερή πιπεριά, που ονομάζεται καψαικίνη, έχει θερμογόνο δράση και μπορει να προκαλέσει την απώλεια θερμίδων στο σώμα.

  • Υγεία της καρδιάς. Μελέτες δείχνουν οτι οι πολιτισμοί, που καταναλώνουν πιο πικάντικα τρόφιμα, έχουν πολύ χαμηλότερη συχνότητα καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

  • Πρόληψη του καρκίνου. Η καψαϊκίνη έχει την ικανότητα να σκοτώνει μερικά καρκινικά και λευχαιμικά κύτταρα. Ένα συγκεκριμένο μπαχαρικό, κουρκούμας, που βρίσκεται μέσα σε μείγμα κάρι και μερικές μουστάρδες, μπορεί να επιβραδύνει την εξάπλωση του καρκίνου και την ανάπτυξη των όγκων

  • Μπορεί να ρυθμίσει την αρτηριακή πίεση.

  • Τα πικάντικα τρόφιμα ενισχύουν την παραγωγή ορμονών που προκαλούν ευχαριστη αισθηση, όπως η σεροτονίνη. Έτσι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της κατάθλιψης και του στρες.

Κουρκουμάς